MINVO e-NoviceJe kilogram res še kilogram?
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:55    PDF natisni E-pošta

To je ena tistih stvari, ob katerih vas lahko začne boleti glava. kilogramVemo namreč, da 1.000 gramov predstavlja en kilogram in da je 1.000 kilogramov enako eni toni. Vprašanje pa je, koliko katera od teh enot dejansko fizično tehta? Kako težak je en kilogram, če ga držite v rokah? Katera stvar tehta dejansko in točno 1 kg, ne glede na to koliko pokaže kakšna tehtnica? Kako je bilo to določeno in odločeno?

Priponke:
Prenesi to datoteko (kilogram-0.jpg)Kilogram 0[ ]128 Kb
Prenesi to datoteko (kilogram-1.jpg)Kilogram 1[ ]64 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 23:00 )
 
Seznam skupinskih sejemskih nastopov japti za leto 2011
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 23:27    PDF natisni E-pošta
SEZNAM SKUPINSKIH SEJEMSKIH NASTOPOV JAPTI za leto 2011 (file: Seznam skupinskih sejemskih nastopov JAPTI za leto 2011.pdf).book_broschure
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 23:29 )
 
Severnoameriški živi zid dokončan
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:32    PDF natisni E-pošta

Kanadski oblikovalci so zasnovali največji (279 m2) in biološko zivi_zidnajbolj raznolik (več kot 10.000 posameznih rastlin) živi zid v Severni Ameriki doslej. Živi zid je samozadosten vertikalni hidroponični vrt, pritrjen na notranjost ali zunanjost zgradbe na način, ki omogoča kroženje zraka in hkrati ne povzroča nobene škode na zgradbi.

Priponke:
Prenesi to datoteko (greenovergrey-0.jpg)Živi zid 0[ ]154 Kb
Prenesi to datoteko (greenovergrey-1.jpg)Živi zid 1[ ]70 Kb
Prenesi to datoteko (greenovergrey-2.jpg)Živi zid 2[ ]60 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:38 )
 
Aktualni izzivi sodnega varstva znamk s posebnim poudarkom na procesnih zahtevah
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:09    PDF natisni E-pošta
Aktualni izzivi sodnega varstva znamk s posebnim poudarkom na procesnih zahtevah
Predavanje vrhovne sodnice dr. Jadek Pensa

Združenje za zaščito industrijske lastnine (AIPPI Slovenija) organizira v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino (URSIL) predavanje vrhovne sodnice dr. Dunje Jadek Pensa z naslovom Aktualni izzivi sodnega varstva znamk s posebnim poudarkom na procesnih zahtevah.image_24_m

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:15 )
 
Dan akreditacije 2010
Prispeval Administrator    Petek, 12 November 2010 13:30    PDF natisni E-pošta

Vabimo vas, da se pridružite številnim udeležencem največjega slovenskega strokovnega posvetovanja o akreditaciji. Letošnji Dan akreditacije bo v sredo, 1. decembra 2010, na zdaj že tradicionalnem prizorišču - v prijetnem okolju kongresnegaimage_23_l centra na Brdu pri Kranju.

Poleg predstavitve ključnih novosti v sistemu in postopkih akreditiranja so med poudarki letošnjega Dneva akreditacije tudi teme o obvladovanju opreme in usposabljanju, v času zaostrenih gospodarskih razmer pa bo gotovo zelo prav prišlo tudi znanje o tem, kako racionalno, a učinkovito zagotavljati izpolnjevanje nekaterih zahtev za akreditacijo. O tem, kaj se po uveljavitvi Uredbe o akreditaciji dogaja v "akreditacijski" Evropi, nas bo seznanil predstavnik Evropskega združenja za akreditacijo (EA). Srečanje in odmore izkoristite tudi kot edinstveno priložnost za izmenjavo izkušenj in razgovor z udeleženci in predavatelji.

Informacije o programu in organizaciji dogodka so vam na voljo v priloženem vabilu in prijavnici ter na spletni strani SA.

Priponke:
Prenesi to datoteko (prijavnica-da10.pdf)Prijavnica DA 2010[ ]844 Kb
Prenesi to datoteko (program-da10.pdf)Program DA2010[ ]931 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Petek, 12 November 2010 13:33 )
 
Brošura za podjetnike
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 23:17    PDF natisni E-pošta

BROŠURA ZA PODJETNIKE: book_broschureUkrepi Ministrstva za gospodarstvo za podporo rasti in razvoju podjetij v Sloveniji. (dokument v prilogi: Ukrepi_za_podporo_rasti.pdf)

Priponke:
Prenesi to datoteko (Ukrepi_za_podporo_rasti.pdf)Ukrepi za podporo rasti[ ]558 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 23:22 )
 
»Solarne kače« - avtoceste, ki proizvajajo energijo
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:20    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

Klasične sončne elektrarne zahtevajo velike ravne površine, ki pa v  bližini urbsolarne_kaceanih območij pogosto niso na voljo. Zato je švedski arhitekt Mans Tham predlagal, da bi velika mesta, kot je npr. Los Angeles (ZDA), ubrala povsem drugačno pot in za sončne elektrarne uporabila kar avtoceste. Njegov predlog, imenovan »Solarne kače v raju«, predvideva naj bi s sončnimi celicami prekrili 24km dolg odsek losangeleške avtoceste. Kar predstavlja približno 960 tisoč m2 površine, ki bi zadoščala za 600 tisoč gospodinjskih panelov sončnih celic. Letno bi taka elektrarna proizvedla kar 150 GWh električne energije. 

Preberite več

Priponke:
Prenesi to datoteko (solarserpent-0.jpg)Solarne kače 0[ ]17 Kb
Prenesi to datoteko (solarserpent-1.jpg)Solarne kače 1[ ]107 Kb
Prenesi to datoteko (solarserpent-2.jpg)Solarne kače 2[ ]56 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:32 )
 
Model podpore zainteresiranim novim vlagateljem v ohranjanje delovnih mest in proizvodnje v primerih stečajev večjih podjetij v pretežno zasebni lasti
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 23:22    PDF natisni E-pošta
Oglejte si tudi MODEL PODPORE ZAINTERESIRANIM NOVIM VLAGATELJEM V OHRANJANJE DELOVNIH MEST IN PROIZVODNJE V PRIMERIH STEČAJEV VEČJIH PODJETIJ V PRETEŽNO ZASEBNI LASTI.

book_broschure(dokument v prilogi: Model_podpore_zainteresiranim_novim_vlagateljem_K__200810.doc)

Preberite več

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 23:27 )
 
Obliž, ki ob infekciji menja barvo
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:38    PDF natisni E-pošta

Že to, da ste se ranili vas lahko spravi v slabo voljo, da pa morate vsakihobliz_menja_barvo nekaj ur menjati obliž, da bi preverili, če ni slučajno prišlo do infekcije rane, pa je že prav nadloga. Še posebno, kadar to tudi boli. Omenjeno težavo odpravlja nova generacija obližev, ki ob prvih znakih infekcije spremenijo barvo. Znanstveniki so razvili poseben material, ki na poškodovanem delu kože zazna vdor bakterij. Dokler torej obliž ostaja prvotne barve, lahko na rano mirno pozabite. Ko pa se le-ta z bele spremeni v modro, je čas za preplah. Preberite več.

Priponke:
Prenesi to datoteko (colorchangingdressing-0.jpg)Obliž 0[ ]47 Kb
Prenesi to datoteko (colorchangingdressing-1.jpg)Obliž 1[ ]44 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:54 )
 
Brezplačni tečaj Digitalne knjižnice Slovenije
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:15    PDF natisni E-pošta

Termin: 18.11.2010

Vsebina: Na tečaju bo predstavljen portal Digitalne knjižnice Slovenijelibrary_books – dLib.si, ki nudi enostaven dostop do slovenskega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in brezplačen dostop do digitalnih vsebin kjerkoli in kadarkoli. Na vaše namizje prinaša celotna besedila revij, časopisov, knjig in visokošolskih del ter slikovne in zvočne vire. S pomočjo praktičnega dela bodo na seminarju prikazani načini iskanja in poti do različnih vrst gradiv ter dodatne storitve portala. Tečaj traja od 10. do 12.00. ure v računalniški učilnici NUK.

Koordinacija: Prijave pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in pokličite na 01 2001 167 do zasedbe prostih mest. Udeleženci morajo poznati delo z računalnikom v okolju Windows.

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:20 )
 


Stran 7 od 8

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si