Odprt natečaj za nagrade na področju energetske učinkovitosti
Prispeval Administrator    Ponedeljek, 31 Januar 2011 14:49    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 
Ministrstvo za gospodarstvo, 21.01.2011 image_8_m
ODPRT NATEČAJ ZA NAGRADE NA PODROČJU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI
Zmagovalna podjetja in projekti bodo tudi finančno nagrajeni.

V okviru natečaja za nagrade na področju energetsko učinkovitih projektov in podjetij oziroma ustanov bosta organizatorja, Ministrstvo za gospodarstvo in Časnik Finance, aprila že petnajstič podelila nagrado za energetsko učinkovito podjetje in dvanajstič za energetsko učinkovit projekt, četrtič pa bo podeljena tudi nagrada za projekt obnovljivih virov energije. Objava razpisa natečaja se je pričela danes, projekte lahko podjetja in ustanove prijavijo vse do 7. marca 2011.
Povečanje obsega obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije postaja ena od prioritet svetovnega gospodarstva; aktualnih je kar nekaj zavez, sprejetih na ravni Evrope, ki se jim je pridružila tudi Slovenija in se zavezala, da bo povečala delež obnovljivih virov energije za 25 % in zmanjšala emisije toplogrednih plinov do leta 2020. Stroški energije lahko v podjetjih predstavljajo velik del, vendar lahko podjetja nanj pomembno vplivajo in ta strošek zmanjšujejo. Tega se podjetja vedno bolj zavedajo.

»Ukrepi in akcijski načrt na ministrstvu za gospodarstvo so pripravljeni; na eni strani so finančne spodbude za podjetja, ustanove in tudi za gospodinjstva, ki želijo povečati učinkovito rabo energije in uvesti obnovljive vire energije; pomembno pa je tudi osveščanje in informiranje o pomenu in priložnostih, ki jih prinašajo vlaganja in prizadevanja na tem področju. Nagrajevanje najboljših na področju energetske učinkovitosti je eden od teh prizadevanj ministrstva. Natečaj je pomemben zato, da širši javnosti predstavimo inovativna in uspešna podjetja, ki so si za cilj zadala energetsko učinkovitost ali uporabo obnovljivih virov energije«, je na današnji novinarski konferenci poudarila ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić. Ministrica je povedala, da jo z optimizmom navdaja dejstvo, da je zanimanje za sredstva Eko sklada za sanacijo stavb v gospodinjstvih veliko. Povedala je tudi, da teče energetska sanacija bolnišnic, za kar je namenjenih 52 milijonov evrov; za sanacijo domov za starejše občane je predvidenih 20 milijonov evrov sredstev; skratka za sanacijo bolnišnic, domov za starejše občane, srednjih šol je predvidenih okrog 100 milijonov evrov.  Subvencije za zeleno električno energijo so ustaljen način doseganja zahtevnih ciljev; okrog 70 milijonov evrov se letno vloži za ta namen, je med drugim še povedala ministrica.

Ministrstvo pa bo najboljša podjetja na natečaju tudi finančno nagradila z 2.000 evri.

Prijave na  natečaj lahko podjetja in ustanove oddajo do 7. marca 2011, nagrajenci pa bodo razglašeni 11. aprila 2011 na konferenci Dnevi energetikov v Portorožu, ki jo Časnik Finance že trinajstič organizira skupaj z Institutom Jožef Stefan.
Več informacij na spletni strani tukaj
Tukaj najdete gradivo.

Vir:
Zadnjič posodobljeno ( Ponedeljek, 31 Januar 2011 15:04 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si