Uredba o financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov je usklajena
Prispeval Administrator    Ponedeljek, 31 Januar 2011 14:41    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, 28.1.2011image_26_l
UREDBA O FINANCIRANJU VISOKOŠOLSKIH ZAVODOV IN DRUGIH ZAVODOV JE USKLAJENA
Ključna novost je, da je nova Uredba ob visoki podpori vseh rektorjev in pozitivnih mnenjih deležnikov na številnih posvetovanjih o visokem šolstvu, pomemben korak k spodbujanju kakovosti, saj prekinja dosedanjo izrazito »glavarinsko« logiko financiranja po številu študentov in diplomantov.
Po javni strokovni in medresorski razpravi je MVZT v tem tednu z rektorji vseh slovenskih univerz uskladil besedilo predloga Uredbe o financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov ter jo poslal v sprejem na Vlado RS, ki jo bo predvidoma obravnavala na seji prihodnji četrtek.

Predlagana Uredba je odločen korak MVZT k sistemski in transparentni ureditvi financiranja visokega šolstva v Sloveniji (jasno razmejuje razmerja med javnimi in koncesioniranimi visokošolskimi zavodi) ter predstavlja podlago za zakonsko ureditev tega področja – predvidoma konec letošnjega leta.
Poleg tega Uredba vzdržuje dolgoročno stabilnost financiranja visokega šolstva in s tem krepi avtonomnost univerz in drugih samostojnih visokošolskih zavodov, hkrati pa se usmerja h kakovosti in ponuja močne vzvode za razvoj visokega šolstva na področjih raznovrstnosti študijske ponudbe, njene internacionalizacije in široke dostopnosti. Vgrajeni mehanizmi bodo spodbujali tudi večjo učinkovitost visokošolskih institucij ter usmerjenost k študentom.
Uredba obenem zagotavlja ustrezno financiranje še ne do konca uvedenih novih programov, kakor tudi ustanavljanje že akreditiranih novih članic univerz. Nova uredba tako predstavlja pomemben dosežek in se kot taka dosledno umešča v kontekst novega  Nacionalnega programa razvoja visokega šolstva 2011-2020.

Vir: MVZT
Zadnjič posodobljeno ( Ponedeljek, 31 Januar 2011 15:04 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si