Je kilogram res še kilogram?
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:55    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

To je ena tistih stvari, ob katerih vas lahko začne boleti glava. kilogramVemo namreč, da 1.000 gramov predstavlja en kilogram in da je 1.000 kilogramov enako eni toni. Vprašanje pa je, koliko katera od teh enot dejansko fizično tehta? Kako težak je en kilogram, če ga držite v rokah? Katera stvar tehta dejansko in točno 1 kg, ne glede na to koliko pokaže kakšna tehtnica? Kako je bilo to določeno in odločeno?

Mednarodni sistem enot navaja, da je en kilogram natanko toliko, kolikor tehta prav poseben, 130 let star valj iz platine in iridija, ki ga hranijo v trezorju na Mednarodnem uradu za uteži in mere v Franciji. Težava pa je v tem, da se teža tega valja skozi čas nekoliko spreminja, saj se s starostjo spreminja tudi material iz katerega je valj. Zato si znanstveniki zdaj po vsem svetu prizadevajo, da bi absolutno težo kilograma predstavili z nečem nekoliko bolj trajnim. Preberite več.

Priponke:
Prenesi to datoteko (kilogram-0.jpg)Kilogram 0[ ]128 Kb
Prenesi to datoteko (kilogram-1.jpg)Kilogram 1[ ]64 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 23:00 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si