Severnoameriški živi zid dokončan
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:32    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

Kanadski oblikovalci so zasnovali največji (279 m2) in biološko zivi_zidnajbolj raznolik (več kot 10.000 posameznih rastlin) živi zid v Severni Ameriki doslej. Živi zid je samozadosten vertikalni hidroponični vrt, pritrjen na notranjost ali zunanjost zgradbe na način, ki omogoča kroženje zraka in hkrati ne povzroča nobene škode na zgradbi.

 Na nosilni okvir so pritrjene tudi luči in avtomatski namakalni sistem, ki rastlinam dovaja vodo in hranila. Živi zid posnema naravno okolje rastlin, ki rastejo na klifih in drevesih. Zasnovan je tako, da prinaša prednosti tako za rastline, samo zgradbo, kot tudi za ljudi, ki v njej živijo. Vrt deluje kot dodatna izolacija, zaščita pred dežjem in naravna čistilna naprava. Ustvarjalci trdijo, da tak način izolacije lahko zniža strošek električne energije v zimskem času tudi do 20 odstotkov, v poletnih mesecih pa zniža temperature v notranjosti zgradbe kar za 7°C. Živi zid je tako precej več kot le estetski element zgradbe. Preberite več.

Priponke:
Prenesi to datoteko (greenovergrey-0.jpg)Živi zid 0[ ]154 Kb
Prenesi to datoteko (greenovergrey-1.jpg)Živi zid 1[ ]70 Kb
Prenesi to datoteko (greenovergrey-2.jpg)Živi zid 2[ ]60 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:38 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si