»Solarne kače« - avtoceste, ki proizvajajo energijo
Prispeval Administrator    Sreda, 10 November 2010 22:20    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

Klasične sončne elektrarne zahtevajo velike ravne površine, ki pa v  bližini urbsolarne_kaceanih območij pogosto niso na voljo. Zato je švedski arhitekt Mans Tham predlagal, da bi velika mesta, kot je npr. Los Angeles (ZDA), ubrala povsem drugačno pot in za sončne elektrarne uporabila kar avtoceste. Njegov predlog, imenovan »Solarne kače v raju«, predvideva naj bi s sončnimi celicami prekrili 24km dolg odsek losangeleške avtoceste. Kar predstavlja približno 960 tisoč m2 površine, ki bi zadoščala za 600 tisoč gospodinjskih panelov sončnih celic. Letno bi taka elektrarna proizvedla kar 150 GWh električne energije. 

Preberite več

Priponke:
Prenesi to datoteko (solarserpent-0.jpg)Solarne kače 0[ ]17 Kb
Prenesi to datoteko (solarserpent-1.jpg)Solarne kače 1[ ]107 Kb
Prenesi to datoteko (solarserpent-2.jpg)Solarne kače 2[ ]56 Kb
Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 10 November 2010 22:32 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si