Raziskovalci ustvarili aluminijsko zlitino z močjo jekla
Prispeval Administrator    Ponedeljek, 20 September 2010 09:59    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 4
SkromnoOdlično 

image_25

S pomočjo nove tehnike, ki omogoča izgradnjo nanostruktur, so raziskovalci ustvarili ultra močno aluminijevo zlitino. Ta naj bi bila po moči enaka jeklu, pa vendar dovolj elastična, da omogoča raztezanje in ne razpade pod stresom. Enako tehniko naj bi bilo mogoče uporabiti tudi na drugih kovinah. Na ta način bi lahko, iz prej ne tako funkcionalnih kovin, ustvarili številna uporabna orodja in predmete. Na primer: ultra lahek oklep za vojake iz ojačanega magnezija.
Preberi več

Zadnjič posodobljeno ( Ponedeljek, 20 September 2010 10:04 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si